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  1. 桜の聖母短期大学紀要
  2. 第43号

江戸期堀切家の婚礼献立の変遷

https://doi.org/10.24796/00000103
https://doi.org/10.24796/00000103
73ef20c1-acd3-4e71-8198-f35f3835cca2
名前 / ファイル ライセンス アクション
No43-13.pdf No43-13.pdf (462.6 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2019-03-28
タイトル
タイトル 江戸期堀切家の婚礼献立の変遷
言語 ja
タイトル
タイトル Transition of Wedding Banquet Menus of the Horikiris from the Edo Period
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Honzen
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 wedding
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Edo period
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 food culture
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 menu
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.24796/00000103
ID登録タイプ JaLC
著者 津田, 和加子

× 津田, 和加子

ja 津田, 和加子

ツダ, ワカコ

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Tsuda, Wakako

× Tsuda, Wakako

en Tsuda, Wakako

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Japanese cuisine is designed around what is called “honzen ryori”. In the Edo period, the table setting at a wedding ceremony was based on “honzen”. The author discovered the changes in wedding menus from the Edo period by studying what is served at Horikiri Family, which is located in Fukushima city, Iizaka town. Menu A (1796): At Horikiri’s 10th generation menu the first dishes were three kinds of soup. In the 11th and 12th generation menus C and E these three kinds of soup were still served. In the B menu (1819) and D menu (1828) there are only two kinds of soup. It is from this time that menus which distinguished the status of guests appeared at Horikiris. Generally speaking the order of what was served was the “zenbu”(rice, soup and some side dishes ) followed by the “shuen”( drinking party). From the Meiji Period a reversal of the order of dishes served in the menu changed and “shuen” was served first followed by fewer dishes in the “zenbu”. This can be seen clearly in the Horikiri’s menus from that period.
書誌情報 ja : 桜の聖母短期大学紀要
en : Bulletin of Sakura no Seibo Junior College

号 43, p. 129-140, 発行日 2019-03-31
出版者
出版者 桜の聖母短期大学
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0386-8168
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN10531157
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 pdf
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-05-15 12:18:22.176137
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