WEKO3
アイテム
小豆ならび小豆を原料とする食品に関する意識調査 : 豆を原料とする食品における健康イメージの比較
https://doi.org/10.24796/00000106
https://doi.org/10.24796/00000106c3735a72-4047-42bc-9a25-4aac60ef9871
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
No43-16.pdf (635.4 kB)
|
|
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2019-03-28 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 小豆ならび小豆を原料とする食品に関する意識調査 : 豆を原料とする食品における健康イメージの比較 | |||||
言語 | ja | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | An Online Survey Regarding Attitudes of Japanese Consumers towards the Adzuki Bean and Adzuki Bean-based Food : Comparison of healthful images among other beans | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | adzuki bean | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | online attitude surveyz | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | healthful image | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | polyphenol | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
ID登録 | ||||||
ID登録 | 10.24796/00000106 | |||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||
著者 |
渡部, 誠
× 渡部, 誠× Watanabe, Makoto |
|||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | The attitudes towards adzuki beans and adzuki bean-based food was analyzed through an online survey targeted at Japanese consumers. 300 samples were collected, and the results were compared with the images of other beans. Compared to soy beans, almonds or walnuts, the healthful image of adzuki beans was not well recognized. In regards to nutritional function, the adzuki bean was underestimated despite its useful nutritional content such as polyphenol, dietary fibers and proteins. The results seem to be affected by the “sweet snack” image of adzuki bean paste, the most popular adzuki bean-based food in Japan. In conclusion, this survey suggests that an innovative adzuki bean-based food, a non-sweet snack for example, may be required in order to raise the healthful image of adzuki beans. Further, the key consumers of such a food could be middle-aged women, who tend to have a stronger interest in healthful food. |
|||||
書誌情報 |
ja : 桜の聖母短期大学紀要 en : Bulletin of Sakura no Seibo Junior College 号 43, p. 165-170, 発行日 2019-03-31 |
|||||
出版者 | ||||||
出版者 | 桜の聖母短期大学 | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 0386-8168 | |||||
書誌レコードID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AN10531157 | |||||
フォーマット | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | ||||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |